Naisella oikeus päättää omasta kehostaan

Aamulehti.fi uutisoi 8.4. kansanedustaja Sari Tanuksen (kd.) näkemyksistä raskauden keskeytyksiin. Artikkelin mukaan Tanus haluaisi aidon kokoiset sikiönuket päiväkoteihin. Ensimmäinen ajatukseni oli, eteenkin, kun uutisen vapaata kommentointia luin, että olikohan tässä lähtenyt mopo keulimaan?

Sitten mietin asiaa uudelleen. Kommenteissa toistui naisen oikeus saada päättää omasta kehostaan. En ole nainen, mutta itse asia sai minut miettimään, että millä tavalla nämä sikiönuket poistaisivat naisen oikeuden omaan kehoonsa?

Näkisin hyvänä, että itsemääräämisoikeusopetuksen lisäksi peruskoulun viimeisten luokkien opetukseen voisi kuulua myös näiden nukkejen tuoma konkretia siitä, miten ihminen pikkuhiljaa kehittyy äidin vatsassa. Tästä huolimatta naisella on Suomen lain mukaan tietyin edellytyksin oikeus raskauden keskeytykseen.

Edellä mainituista oikeuksista huolimatta saattaa käydä niin, että nainen, tai mieskin, tuntee omantunnontuskia lapsesta, joka ei syntynytkään. Yksin tämän tunteen kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Tiedän, että erityisesti kirkon työntekijän kanssa on aina mahdollista pyytää tapaamista ja tulla puhumaan mieltä painavista asioista.

Johan Savola

Lisätietoa aiheesta:

1 thought on “Naisella oikeus päättää omasta kehostaan

  1. Ulla

    Abortti ei kai ole naisasia. Siinä ei ole kyse naisen oikeuksista, vaan hänen sisällään kehittyvän lapsen oikeudesta elämään. En tunne ainoatakaan ihmistä – en avioliiton ulkopuolella syntynyttäkään – joka katuisi omaa syntymäänsä. Lääkäreitäkään ei tulisi pakottaa toimimaan vastoin vannomaansa Hippokrateen valaa.

    Vastaa

Vastaa